Plan gratis adviescall link
Menu link link

Een hoge opleiding is bepalend voor het slagen van een medewerker, toch?

Tijdens een sollicitatieprocedure is het vaak het eerste waarop we letten: de hoogte van iemands opleiding. Maar zegt dat papiertje ook iets over iemands duurzame inzetbaarheid?

Heeft een kandidaat met succes een studie afgerond, dan vinden we iemand aantrekkelijker dan wanneer hij of zij niet beschikt over de juiste papieren. Toch kun je hier kritische vragen bij stellen. Want waarom is het uitvalspercentage van jonge, getalenteerde mensen dan zo hoog? Natuurlijk heb je voor bepaalde functies een zekere kennis nodig, maar de eenzijdige aandacht voor iemands opleiding is een probleem, als we zien dat zoveel mensen uitvallen als gevolg van werkdruk en stress.

 

Flexibel

Er is geen vakgebied dat zich momenteel niet snel ontwikkelt. Dat vraagt van medewerkers dat zij flexibel kunnen meebewegen met nieuwe eisen vanuit de organisatie en de klant. Maar wat maakt mensen nou flexibel? En hoe kun je al tijdens een sollicitatieprocedure toetsen of iemand duurzaam inzetbaar is en blijft de komende jaren?

'Kijk of iemand een groeimindset of een vaste mindset heeft.'

Het antwoord op die vraag is: kijk naar de mindset van mensen. Dit is de manier waarop mensen denken over hun eigen kwaliteiten. Gelooft iemand bijvoorbeeld dat je door oefening en training alles kunt leren? Dan spreken we van een groeimindset. Maar vindt iemand dat je alleen goed bent in datgene wat je van nature in huis hebt, het talent waarmee je bent geboren? Dan spreken we van een vaste mindset.

 

Nog nooit gedaan

Iemand met een vaste mindset zal niet meteen opspringen als de baas vraagt om innovatie. Die persoon vraagt zich af of hij wel de juiste competenties in huis heeft en kan vertrouwen op eerdere successen met vergelijkbare werkzaamheden. Terwijl iemand met een groeimindset denkt: ‘Leuk. Dat heb ik nog nooit gedaan. Ik zou graag ontdekken of ik dit kan leren.’

Als tijdens het werkproces dingen misgaan, reageert iemand met een groeimindset ook anders dan iemand met een vaste mindset. Heb je een groeimindset dan denk je vaak: ‘Ik heb het geprobeerd, maar het lukte niet. Wat kan ik hiervan leren voor een volgende keer?’ Terwijl iemand met een vaste mindset denkt: ‘Zie je wel, ik kan het niet. Ik had dit ook nog nooit eerder gedaan.’ Het ‘mislukken’ van het experiment tast zijn of haar eigenwaarde aan. Deze persoon zal tijdens het werkproces veel stress ervaren en is continue angstig dat hij of zij door de mand zal vallen. Daardoor is iemand met een vaste mindset veel sneller moe, sneller gedemotiveerd en minder flexibel.

 

Kans om te leren

Iemand met een groeimindset geniet van alle nieuwe uitdagingen. En gaat er iets mis? Dan is dat een kans om van te leren. Dat maakt mensen met een groeimindset veerkrachtiger dan mensen met een vaste mindset.

'Nick Vujicic is iemand die ondanks tegenwind altijd doorgaat en ellende goed kan verdragen.'

Een mooi voorbeeld van iemand met een groeimindset is Nick Vujicic. Ik heb hem de blog Vitaal leiderschap: worden problemen wel door anderen veroorzaakt? al eens genoemd. Nick Vujicic mist door een ernstige aandoening armen en benen. Toch reist hij de wereld over en houdt overal inspirerende lezingen over hoop en betekenisgeving. Hij is iemand die ondanks tegenwind altijd doorgaat en ellende goed kan verdragen.

 

Succesvolle mensen

Nick Vujicic is natuurlijk niet het enige voorbeeld van veerkracht. Veel succesvolle mensen, die nu worden bewonderd om hun prestaties in hun vakgebied, hebben forse weerstanden meegemaakt in hun leven. Denk aan Michael Jordan, Albert Einstein, Oprah Winfrey, Walt Disney, Lionel Messi, Steve Jobs, Eminem, Thomas Edison, The Beatles, Dr. Seuss en Abraham Lincoln. Niet het minste rijtje namen.

 

 

Het lastige is dat je aan een diploma niet kunt zien of iemand een groeimindset of vaste mindset heeft. Intelligentie is een bewezen voorspeller van succes, maar veel opleidingen stimuleren onbedoeld een vaste mindset. Dat begint al op de middelbare school, waar we intelligentie meten door middel van Citotoetsen. Afhankelijk van de uitkomsten plaatst de docent je in een hokje: intelligent, gemiddeld intelligent of minder intelligent. Vervolgens word je beloond voor een resultaat. Deze bevestiging staat los van de inspanning of leerervaring. Zo stimuleer je onbedoeld risicomijdend gedrag. Terwijl we willen dat mensen experimenteren, waarbij soms ook dingen misgaan.

 

Accepteren

De beste manier om te achterhalen hoe veerkrachtig mensen zijn, is door te vragen naar tegenslagen in hun leven. Hoe zijn zij hiermee omgegaan? Waren zij uit het veld geslagen of zagen zij dit als een kans om iets nieuws te leren? Als mensen in staat zijn om hierover eerlijk en openhartig te vertellen, dan laat dit zien dat zij eigenaarschap tonen tijdens lastige situaties. Mensen reageren dan niet vanuit slachtofferschap, maar accepteren dat een nare gebeurtenis hen overkomt. Vervolgens kiezen zij hoe zij hun leven willen vormgeven. Dit zien zij als hun eigen verantwoordelijkheid. Dat maakt dat veerkrachtige mensen duurzamer inzetbaar zijn.

top