Vitaal Leiderschap

Geen tijd om te lezen? Bewaar voor later.

Stuur een e-mail
Geen tijd?

Duurzame organisatie vraagt om Vitaal Leiderschap.

Om duurzame organisaties te creëren mogen we de manier waarop we naar werk kijken fundamenteel veranderen. Daarvoor vraagt onze maatschappij om vitale leiders: leiders die zorgen voor een gezonde werkcultuur met als gevolg een toename in betrokkenheid, prestaties en duurzame inzetbaarheid.

Om dit te bereiken ontvangen leidinggevenden in ons programma ‘Vitaal leiderschap’ intensieve persoonlijke coaching en training. Hiermee leren zij om hun eigen vitaliteit beter te managen en hun medewerkers optimaal te stimuleren om dit ook te gaan doen.

Waarom wij vitale leiders nodig hebben?

Ondanks dat we in de huidige tijd gemiddeld steeds langer leven, kampen we ook steeds langer met chronische ziektes en neemt het netto aantal gezonde levensjaren af. De meeste van deze ‘welvaartsziekten’ worden veroorzaakt door leefstijl, gedrag dat invloed heeft op onze fysieke gezondheid: slaap, lichamelijke activiteit, ontspanning en voeding.

Het moge duidelijk zijn dat dit een zeer onwenselijke situatie is, zowel voor de maatschappij als voor organisaties. Dat is de reden dat duurzame inzetbaarheid bovenaan de HR agenda mag staan. Het is tijd voor een nieuw soort leider: een Vitale Leider.

Vitale leiders creëren een gezonde werkcultuur die leidt tot de volgende resultaten, zowel op het niveau van de leidinggevende als van de organisatie.

Leidinggevende

 1. Meer vitaliteit: energie, motivatie en veerkracht.
 2. Meer eigen regie en controle.
 3. Meer invloed op vitaliteit van de medewerker.

Organisatie

 1. Lagere kosten.
 2. Hogere betrokkenheid en winstmarge.
 3. Hogere prestaties en duurzame inzetbaarheid.

Wat is vitaal leiderschap?

Bij Adaptics geloven we dat iedereen het recht heeft op een gezond leven. Maar gezondheid kun je niet voor lief nemen. Daarom willen wij breken met het dominante paradigma dat gezondheid iets is dat je overkomt. Gezondheid is namelijk een complex gevolg van onze (bewuste en onbewuste) overtuigingen, onze keuzes en ons gedrag, binnen de context van ons dagelijkse leven. Gezondheid is een vaardigheid en het ontwikkelen van een vaardigheid begint bij jezelf, met persoonlijk leiderschap.

‘Gezondheid is het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van sociale, fysieke en emotionele uitdagingen.’

De bepalende factor voor hoge prestaties in organisaties is betrokkenheid. De betrokkenheid van een medewerker wordt gedefinieerd als ‘de bereidheid om goed te presteren in zijn baan’. Het blijkt daarnaast dat duurzaam betrokken medewerkers niet alleen de bereidheid, maar ook de energie hebben om de extra inspanning te leveren om goed te presteren.

‘Vitaliteit is de energie, motivatie en veerkracht waarmee je in het leven staat en het vermogen om jezelf fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel te ontwikkelen.

Dit is ook uitgelegd door Stephen R. Covey, één van de grootste leiderschapsexpert die de wereld gekend heeft. Habit 7 van ‘The 7 Habits of Highly Effective People’ betekent het ‘onderhouden en verbeteren van jezelf, door zelfvernieuwing in de vier gebieden van je leven: fysiek (FQ), emotioneel (EQ), mentaal (IQ) en spiritueel (SQ).’

‘Vitaal Leiderschap is een leiderschapsstijl die zorgt voor meer energie, motivatie en veerkracht van de leider en de mensen in zijn team.’

Ons programma

Ons basisprogramma bestaat uit acht onderdelen en duurt gemiddeld zes tot twaalf maanden. Op basis van de behoeften van het individu en van de betreffende organisatie kunnen we in aanvulling op dit programma ook verdiepende trainingsmodules en persoonlijke coaching aanbieden.

 1. Interviews met MT
 2. Kick-off MT en leidinggevenden (3 uur)
 3. Training 1: Managen van Persoonlijke Vitaliteit (1 dag)
 4. Nulmeting (1,5 uur)
 5. Coaching: IK (1 uur)
 6. Training 2: Managen van Medewerker Vitaliteit (1 dag)
 7. Coaching: Ik & De Ander (1 uur)
 8. Progressiemeting (1,5 uur)

Meer achtergrond en details over het programma vind je in deze brochure.Inschrijven voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle nieuwtjes? Schrijf je dan hieronder in.