Duurzame Inzetbaarheid als strategisch middel binnen een organisatie

Geen tijd om te lezen? Bewaar voor later.

Stuur een e-mail
Geen tijd?

Duurzaam Inzetbaarheid,  bevlogenheid, vitaliteit, mentale weerbaarheid. Elk jaar zijn er weer nieuwe termen waar HR managers mee aan de slag kunnen, maar wat zegt het nou eigenlijk? Onderstaand is beknopt beschreven wat duurzame inzetbaarheid inhoudt, maar vooral waarom het als succesvolle organisatie onmogelijk is er niets mee te doen.

Duurzaam inzetbaarheid gaat over het totaalplaatje van een individu. Hoe fungeer ik in het dagelijks leven binnen onze maatschappij, in welke sociale context doe ik dit en doe ik het in optimale fysieke en mentale conditie? Op al deze vragen kunnen wij zelf invloed uitoefenen. Het duurzaam inzetbaar zijn is dus eigenlijk ook een competentie die we moeten willen beheersen als ideale medewerker, maar zeker ook als mens! Het gaat over begrippen als: Leeftijd, Gezondheid, Leefstijl, Thuissituatie, Training en opleiding, Motivatie, Functieverblijfstijd, Werkdruk, Werkbelasting, Werkomgeving, Keuzevrijheid in het werk, leiderschapsstijl leidinggevende, beeldvorming, sociale steun naaste collega’s.

Matcheld Huber omschreef het in 2011 als ‘the ability to adapt and self manage in the face of social, physical, and emotional challenges’. Werknemers dienen zich snel aan te kunnen passen aan veranderende omstandigheden. De manier om duurzaam inzetbaar te blijven is continu leren, ontwikkelen en groeien. Medewerkers dienen dus de voorwaarden en mogelijkheden te krijgen om met optimale gezondheid en welzijn hun pensioen gerechtigde leeftijd te halen  en daarmee nu en in toekomst van toegevoegde waarde zijn voor de organisatie.

Waarom inzetten op duurzaam inzetbaarheid?

Diverse personeelsontwikkelingen in het bedrijfsleven vragen om meer aandacht voor duurzame inzetbaarheid. Werknemers worden minder beschermd door de overheid, moeten langer door werken en daarnaast nemen gezondheidsrisico’s als overgewicht  toe onder de werkpopulatie.

  • Duurzame inzetbaarheid zorgt voor inzicht in ‘ongekend potentieel’ bij medewerkers
  • Het menselijk kapitaal bepaalt het succes van uw organisatie.
  • Werknemers die fysiek fit, mentaal gefocust en emotioneel stabiel zijn, blijken productiever en gelukkiger, en ze functioneren beter. Ze maken minder fouten, zijn klantvriendelijker en hebben minder conflicten

Hoe nu verder?

Iedereen dient na te denken over hoe je toegevoegde waarde kunt leveren aan de maatschappij zowel nu als in de toekomst. Wanneer we duurzame inzetbaarheid zien als competentie, betekent het dat het trainbaar is en continue aandacht behoeft. Duurzame inzetbaarheid is een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer en hebben er vanuit dat oogpunt beiden baat bij hierin te investeren.Inschrijven voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle nieuwtjes? Schrijf je dan hieronder in.