Inspiratie diner duurzame inzetbaarheid

Geen tijd om te lezen? Bewaar voor later.

Stuur een e-mail
Geen tijd?

Duurzame inzetbaarheid: Toen, Nu en Straks.

19 mei 2016 gaat voor ons de boeken in als een dag met mooie herinneringen.

Een zeer geslaagde middag omdat ons voornaamste doel was om onze klanten te verbinden met elkaar en om met hen te praten over het thema Duurzame Inzetbaarheid en vitaliteit.

We hebben geluisterd naar Tanno Bregonje (Executive Trainer en Coach), Maaike Thijssen (Vitality Manager, ASML) en Marcus Hoen (Manager FIT Preventie, Nederlandse Spoorwegen). Allen maakten ze vanuit hun eigen achtergrond en perspectief duidelijk welke visie ze hebben op het thema vitaliteit.

Kasteel Huize Harmelen.

Kasteel Huize harmelen

Natuurlijk hielp de prachtige locatie bij Kasteel Huize Harmelen mee aan deze dag!
Over duurzaamheid gesproken; de door een slotgracht omgeven woontoren dateert uit 1270 en wordt omringd door boomgaarden en weilanden, idyllisch vergezeld van een duiventoren en een tuinprieel.
Gastheer en –vrouw Ron en Anita hebben ons van binnenkomst tot aan vertrek, verwend met een reeks aan ‘eerlijke’ versnaperingen.

http://www.kasteelhuizeharmelen.nl

Stemming stuurt gedrag, gedrag leidt tot resultaat.

KD-03

Tanno illustreerde via de ‘Ralph Stacey’ theorie hoe wij d.m.v. filters de werkelijkheid interpreteren en vervolgens via macro- en micropatronen met elkaar communiceren.

Daarnaast vertelde Tanno over de valkuilen van Tayloriaanse bedrijfsvoering en benadrukte het belang van een integrale cultuurverandering aan de hand van het Ken Wilder model met als doel een balans te vinden tussen de motivatievraag en drijfveren van de werknemer vs. het aanbod en adaptief vermogen van een werkgever. Anno 2016 worden andere, nieuwe vaardigheden van managers en leidinggevenden gevraagd. Vitaal leiderschap kenmerkt zich o.a. door Self-Awareness, Empathie, Embodyment, focus in aanpak hetgeen zal leiden tot betere performance.

Onder begeleiding van tafelvoorzitters Lukas Gerritsen en Marije de Wolf (beiden Adaptics) werd vervolgens gebrainstormd over Tanno’s prikkelende stelling:

“Wat is er nodig om het thema Vitaliteit (hoog) op de strategische agenda te krijgen?’.

De volgende kernwoorden kwamen naar voren: doorzettingsvermogen, overtuiging, speelruimte, humor/plezier, Return On Investment (ROI), integrale aanpak, wendbaarheid, adaptief vermogen.

tanno.bregonje@effactive.com

ASML in de praktijk

KD-04

Maaike Thijsen, Corporate Vitality Manager ASML heeft ons geïnspireerd door ons mee te nemen in haar vastberaden missie om vitaliteit bij ASML tot een strategisch thema te brengen dat duidelijk verder reikt dan bevorderen van bewegen en gezonde voeding.

Vitaliteit kan in haar visie worden ingezet als strategische tool en gebruikt worden als prestatieverbeteraar.

Een doel op zichzelf omdat een verzuim van 2.1% niet een directe aanleiding is voor de directie om er wat mee te gaan doen. Aansluiten bij de belevingswereld van de medewerker waarbij ‘taal’ vaak al onderscheidend kan zijn om mensen te activeren zich aan te sluiten.

Ook gaat zij in op het retentiebeleid in The War For Talent en maakt zij gebruik van een verdere definiëring van Vitality: EQ + IQ + PhQ (Fysiek) en SQ (zingeving/spiritueel). Uitdaging de komende jaren zit in het eigenaarschap onder management, structurele strategische inbedding en vital leadership.

https://www.asml.com

Vitaliteit bij de NS, een mooie reis. . .

kd-08

Bij de Nederlandse Spoorwegen heeft Marcus Hoen (ELC FIT) zichzelf toegewijd om ruim 20.000 NS-medewerkers op een vitaler niveau te krijgen via de preventieve invalshoek. Een aandachtsverschuiving van 70% curatie naar 70% preventie en 30% curatie. Hij vertelde deze middag over vitale leiders, hoe deze zich laten definiëren en belangrijker;…

“…hoe maak je de huidige leidinggevenden in staat deze rol op te pakken?

Communicatie is een belangrijk middel om de verschillende doelgroepen binnen NS in beweging te kunnen krijgen. Zij hebben samen met Adaptics de Alles-Best-test ontwikkelt als tool om inzicht te krijgen in de fysieke en mentale vitaliteit van medewerkers. Rapportages op individueel en groepsniveau geven richting voor acties.

Een gerichte preventieve providerboog met onder andere de Vitaliteitscoach bieden ondersteuning voor medewerkers die een hulpvraag hebben. We sluiten af met de vraag of een Inzetbaarheidscoach de juiste interventie zou kunnen zijn om leidinggevenden te ondersteunen om geplande en ongeplande vitaliteitsgesprekken te voeren.

http://www.ns.nl
https://www.allesbesttest.nl

Adaptics…

KD-02

Natuurlijk was er gelegenheid voor Adaptics om zichzelf verder voor te stellen. Chiel heeft de uitdagingen voor komend jaar toegelicht waarbij Adaptics wil focussen op vernieuwende communicatiemiddelen, het werkdruk model (TNO), verder onderzoek op de relatie tussen voeding en onregelmatigheid en slaap.

Daarnaast was er aandacht voor de nieuwe locatie van Adaptics in Amsterdam. Per 1 mei 2016 heeft Adaptics in het pand van haar strategische partner Fysiomed op de Sport-as/Zuidas een 2e kantoor geopend. Fysiomed, een bekende naam in de (top)sport, heeft een uitgebreide expertise op het gebied van revalidatie, behandeling en preventie van blessures en prestatieverbetering.

Mocht je meer willen weten bovenstaande onderwerpen en/of mogelijkheden binnen het thema Vitaliteit, dan nodigen we je graag uit voor een gesprek.

Wij willen namens Adaptics de volgende namen bedanken voor hun medewerking en deelname aan deze middag:

Tanno Bregonje
Maaike Thijssen (ASML)
Marcus Hoen (NS ELC FIT)
Wouter Jan Wegmann (Lidl)
Merlyn Esajas (NUON)
Math Creemer (Stigas)
Ruben van Haren (SPG Prints)
Eric Diergaarde (CBR)
Jose van Lieshout (STL)
Kasper Bakker (HAN SBE)
Monique Visser (3M)

“Vitality, or the energy available to the self, is a salient and functionally significant indicator of health and motivation”

https://www.adaptics.nlInschrijven voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle nieuwtjes? Schrijf je dan hieronder in.