Stressmanagement

Van stresspreventie naar stressmanagement

Ieder mens heeft stress. En dat heeft een functie. Stress helpt ons bij de prestaties die we dagelijks moeten leveren. Stress maakt dat we ons focussen en optimaal kunnen presteren. Zorgelijk wordt het pas wanneer we overzicht en gevoel van controle verliezen. Steeds meer mensen worstelen hiermee, omdat het aantal prikkels alleen maar toeneemt. Door het hoge tempo van leven, de grote hoeveelheid informatie die we dagelijks moeten verwerken en de afleiding van social media, ervaren veel mensen dat zij geen regie meer voeren over hun eigen leven.

Hoe zorg je dat jouw medewerkers effectief en veerkrachtig worden en blijven? Dat is dé uitdaging van deze tijd. Daarom spreken wij niet van stresspreventie of minderen van stress, maar van stressmanagement. Wij helpen organisaties stressmanagement stevig te verankeren op de juiste plekken in de organisatie.

adaptics-34

Wetenschappelijk & Praktisch

Al meer dan 10 jaar bieden wij interventies, gericht op risicogroepen in uiteenlopende corporate bedrijven en grote organisaties. Uit onderzoek blijkt dat interventies, gericht op risicogroepen, leiden tot een gemiddelde verzuimreductie van 11 %. Wij gaan een stap verder. Want waarom zou je pas actie ondernemen, als medewerkers bijna uitvallen? Door de organisatiecultuur te verbeteren, verlaag je niet alleen het verzuim maar vergroot je ook de effectiviteit van jouw medewerkers én hun werkplezier. Dat blijkt ook uit onze eigen onderzoeksdata.

Ontdek nu alles over de meest effectieve aanpak van stressmanagement in onze whitepaper stressmanagement.

  • Download onze whitepaper stressmanagement

    Ik ga ermee akkoord dat Adaptics mij mag benaderen omtrent deze whitepaper

Wat is stressmanagement?

Stressmanagement is een organisatorische, team- én individuele aanpak om op een effectieve manier om te gaan met stress. Het helpt mensen en organisaties om productiever te worden, beter te focussen en vitaal te worden en te blijven. Stressmanagement vergroot de eigen regie van medewerkers en faciliteert organisaties en leidinggevenden bij het ontwikkelen van een cultuur, waarin medewerkers optimaal kunnen presteren. Bied jij jouw medewerkers inzicht in de oorzaken van stress, dan geef je hen de kans persoonlijk leiderschap te ontwikkelen.

vitaal_leiderschap_infographic_2-2

Hoe voorkom je uitval door stress?

Veel organisaties starten met interventies tegen stress, zonder eerst de knelpunten en de oorzaken goed te analyseren. Een goede analyse is belangrijk omdat de oorzaken van stress en de stressbeleving sterk verschillen per individu. Een onderzoek naar de psychosociale arbeidsbelasting (PSA), waaronder de MHI-5 scan, is daarom een goed vertrekpunt voor effectief stressmanagement. De MHI-5 scan is een snel uit te voeren scan, die inzicht geeft in de vijf belangrijkste meetpunten van stressbeleving.

Leidinggevenden

Leidinggevenden hebben een grote invloed op de stressbeleving van medewerkers, blijkt ook uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Medewerkers, die door hun leidinggevenden worden gestuurd op persoonlijke ontwikkeling, kunnen beter omgaan met tegenslagen, zijn vitaler én presteren beter. Daarnaast hebben leidinggevenden een belangrijke voorbeeldfunctie in het omgaan met stress.

Medewerkers

Door medewerkers gericht te helpen op basis van hun persoonlijke risico’s, voorkom je stressklachten. Dit vraagt dus altijd om maatwerk.

adaptics-2-2

Ons aanbod

Organisatorisch
– Werksessie met HR/directie/MT
– Kick-off met leidinggevenden
– QuickScan organisatie: online vragenlijstonderzoek
– Training vitaal leiderschap

Groepen
Trainingen per doelgroep of afdeling

Individueel
– QuickScan medewerker: online vragenlijstonderzoek
– Vitaliteitscoaching
– Inzetbaarheidsgesprek
– Coaching leidinggevenden

trainingen-stress

Advies op maat?

Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op met Joske Duifhuizen, 06-15126124, jduifhuizen@adaptics.nl.


Inschrijven voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle nieuwtjes? Schrijf je dan hieronder in.